obrázek centrum preventivní medicíny

Jsou nádory dědičné ?

zpět

Všechna nádorová onemocnění jsou zapříčiněna poškozením genů. Avšak pouze malá část nádorů je dědičná, kdy zárodečná mutace přenesená pohlavními buňkami na potomka je přítomna ve všech jeho buňkách. Tahle situace je vzácná a to asi 5-10 % nádorových onemocnění jako např.


  • nádor prsu a vaječníku
  • dětské nádory oka (retinoblastom)
  • dětské nádory ledviny (Wilmsův nádor)
  • familiární adenomatozní polypózu s tvorbou mohočetných polypů v tlustém střevu
  • Li-Fraumeni syndrom, kdy se v rodinách vyskytují různé nádory již od dětského věku (sarkomy kostí a měkkých tkání, leukémie, nádory mozku, nadledvin i prsu)

U ostatních 90 % případů vznikají chyby ve zmíněných genech naprosto náhodně během života pouze v určité buňce (například prsu nebo tlustém střevu). Nádory se objevují s přibývajícím věkem. Čím více je člověk exponován škodlivinám, například cigaretovému kouři a záření, tím větší bude riziko onemocnění nádorem.

Dokonce i pokud se v rodině vyskytlo více příbuzných se stejným onemocněním, může to být stále dílem náhody, nikoliv dědičnosti. Mnohé nádory jsou v populaci tak časté, že je pravděpodobné, že se mohou v rodinách opakovat, obzvláště při podobném způsobu života, perfektně tuhle „ dědičnosť“ popisuje kniha od Alexandra Loyda Léčebný kód. Pokud se nádor objeví až ve vyšším věku, nejspíše bývá způsoben náhodnou získanou mutací.

Jestliže si ale uvědomíme, že každoročně u nás onemocní více jak 4000 žen nádorem prsu a více jak 6000 lidí nádorem tlustého střeva, i 10 % z tohoto počtu, které mohou být dědičného původu, je veliké číslo. Pacienti jsou v riziku, že se nádor bude brzy opakovat a jejich nejbližší příbuzní mohou mít obrovské riziko, že onemocní v mládí. Dnes můžeme testovat mnohé geny a zjišťovat jejich zárodečné mutace u pacientů. Můžeme také vyšetřit jejich příbuzné, ujasnit jejich budoucí rizika a prevencí jim pomoci s těmito riziky bojovat. Pokud se začne s kolonoskopií (optickým vyšetřováním tlustého střeva) již v mladém věku, pokud se zavčas odstraní všechny počínající polypy, má člověk naději se dožít vysokého věku bez maligního nádoru. Stejně i začátek prevence nádorů prsou a vaječníků v mladém věku vede k časné diagnostice nádoru i k jeho úspěšnému léčení.