Homocystein
Homocystein je aminokyselina, která vzniká při metabolismu bílkovin z aminokyseliny methionin. Za standardních podmínek je homocystein odbouráván na potřebnou aminokyselinu cystein pod vlivem vitaminů B (zvláště B6, B12, kyseliny listové). Nedostatek těchto vitamínů B lze sledovat např. ve stravě vegetariánů, která je obecně chudá na kyselinu listovou a pyridoxin (B6), nebo u osob s poruchou funkce žaludku (B12). Avšak dnes lze tento jev - nedostatek vitamínů označit jako populační, neboť za posledních padesát let výrazně klesl obsah vitaminů v jejich základním přirozeném zdroji - zelenina, ovoce a to o osmdesát procent.
Podstata objevu homocysteinu je, že spolehlivý přívod tří vitamínů do buněk zabrání poškozování enzymů, dále nadměrnému vzniku volných radikálů s poškozováním mitochondrií a vazivových vláken, nedovolí zvyšování cholesterolu a zastaví tak rozvoj dalšího poškození organismu, která vyúsťují v pestrý seznam nemocí s tímto společným původem.
Patří sem:
- Některé poruchy rytmu a onemocnění srdce
- Infarkt srdce
- Mozková příhoda
- Hluboká žilní trombóza, plicní embolie
- Vysoký krevní tlak
- Vysoký cholesterol
- Alzheimerova choroba
- Parkinsonismus
- Epilepsie
- Alergie
- Poruchy imunity
- Asthma bronchialae
- Deprese
- Migréna
- Únavový syndrom
- Revmatická onemocnění
- Osteoporóza
- Nádory
- Vrozené vývojové vady
- Neplodnost, predčasný porod, potraty
|