obrázek centrum preventivní medicíny

Kdy je nemoc dědičná ?

zpět

Kdy je nemoc dědičná?

V případě, že je Vám diagnostikován např. vyšší krevní tlak nebo vyšší cukr, uspokojíte se s vysvětlením lékaře, že se jedná o nemoc dědičnou? Pokud je tedy nemoc dědičná, proč se projeví až ve vyšším věku?

Naopak!

Dědičné nemoci se prvotně projevují právě v nižším věku, z čehož vyplývá, že pokud se nemoc prvotně projeví až ve vyšším věku, nejedná se o nemoc dědičnou, ale o nemoc způsobenou vnějšími faktory např.: vyčerpaností, překyselením, poruchou imunity, malnutrice, faktory které můžeme ovlivnit.

A proč tedy onemocníme jako naši rodiče?

Vyrůstáme v rodině, kde mají vliv tzv. vzorce chování tj. chování podle kterého se podvědomě řídíme v každodenním životě. Vzorce chování se vytvářejí v dětství do sedmého roku života. Velký vliv na tento vývoj má rodinné zázemí a to je "dědičné". V našich silách je však možnost tyto vzorce chování změnit. Nemoc zde tedy představuje jakési upozornění, co bychom měli na své psychice změnit.

Jinak řečeno, zda onemocníte na vysoký krevní tlak nebo na jinou nemoc, to vše závisí od Vaší psychiky. Jde o tzv. psychosomatiku, tedy o propojení tělesních potíží podmíněných duševním stavem.

Z jiného pohledu řečeno, každý z nás má určité vlastnosti, které předpokládají vyšší náchylnost k určitým nemocem. Vysoký krevní tlak je například z pohledu psychosomatiky chápán jako dlouhodobé neřešení emocionálních problémů, alergie je vnímaná jako přecitlivělost. Klient s alergií si na cestě k uzdravení musí uvědomit na co vše přehnaně reaguje, čeho si zcela zbytečně všímá, jakým informacím zbytečně emočně podléhá.

Základem ke spuštění nemoci jsou zde uvedené vnější spouštěcí faktory, které vyvstanou věkem!

  • Vyčerpanost, stres
  • Malnutrice tzn. nedostatek potřebných živin ve stravě
  • Překyselení
  • Nerovnováha jin a jang