obrázek centrum preventivní medicíny

Hypertenze nebo-li vysoký krevní tlak - klasická medicína

zpět

Pod pojmem krevní tlak se rozumí síla, kterou působí krev na stěny cév, v nichž krev koluje. Hodnotu krevního tlaku lze jednoduše zjistit, pomocí tonometru. Při měření krevního tlaku získáme dvě hodnoty např.: 120/80. První, vyšší a důležitější hodnota se označuje systolický tlak, který vzniká při srdečním stahu. Systolický tlak je v podstatě přímým odrazem stavu tepen. Jeho hodnota tedy většinou stoupá s přibývajícím věkem, protože starší lidé mají méně pružné cévní stěny, které již nejsou schopny se tolik „roztahovat“ . Druhá, nižší hodnota je zaznamenávána při uvolnění srdečního svalu a nazývá se diastolický tlak.

Příčiny hypertenze

    Dle faktorů, které toto onemocnění způsobují, rozeznáváme dva druhy hypertenze.
  • První je hypertenze primární (nebo také esenciální), která se vyskytuje u většiny hypertoniků (asi u 90%). Ačkoliv je tento typ mnohem častější, příčiny nejsou bohužel, ani v dnešní době, zcela objasněny. Předpokládané faktory, které ji způsobují, jsou obezita, nadměrný příjem kuchyňské soli potravou, dlouhodobý a nadměrný stres, genetické předpoklady, kouření, nadměrná konzumace alkoholu a nedostatek pohybu. Na vzniku primární hypertenze se zřejmě podílí více těchto činitelů zároveň.
  • Druhým typem je sekundární hypertenze, u níž je příčina známa. Je způsobena jiným, základním onemocněním a doprovází jej, jako druhotný příznak. Objevuje se při různých ledvinných nebo hormonálních chorobách, jako jsou např.: zúžení renálních arterií nebo Connův syndrom. Mezi tento typ hypertenze se počítá i přechodné zvýšení tlaku, při těhotenství či užívání některých léků. Další příčinou může být i zúžení hlavní srdeční tepny (aorty).

Příznaky a projevy vysokého krevního tlaku

V počátečních stádiích není krevní tlak příliš zvýšen. Nemocný tak bývá bez obtíží a často o ní ani nemusí vědět, jednoduše řečeno, zprvu vysoký krevní tlak nijak nebolí a je považován za "tichý zabiják". Bohužel toto je na hypertenzi velice zrádné, neboť lidé, i když o ní vědí, jí mnohdy zpočátku nevěnují pozornost, protože se cítí zdraví a neléčí se, díky čemuž se onemocnění dále rozvíjí. Prvními, neurčitými projevy, může být bolest hlavy, únava, porucha spánku, potíže s dýcháním. Obtíže se zhorší nebo se většinou prvně objeví až s pokročilým stavem nemoci, kde ale již v jeho důsledku vzniká různé poškození některých orgánů.

Naše centrum preventivní medicíny chce zabránit komplikacím hypertenze a to včasnou diagnózou vysokého krevního tlak přístrojem KARDIVAR.

Rozeznáváme tři stadia nemoci.

V prvním je nemocný většinou bez obtíží a jedinou známkou hypertenze je naměřený vysoký krevní tlak, který je nejprve občasný a později trvalý. Druhé stadium je již charakterizováno třeba zbytněním nebo zvětšením levé komory srdeční, což je důsledkem neúměrného zatížení. Při vyšetření očního pozadí jsou patrné změny, v podobě angiopatie. V třetím stadiu jsou již jednotlivé orgány výrazně poškozeny a dochází k jejich zhoršené funkci. Tepny jsou v důsledku hypertenze postiženy aterosklerotickými změnami. Často vzniká ischemická choroba periferních tepen dolních končetin, což v nejvážnějších případech končí až amputací postižené nohy. V tomto stadiu může dojít, následkem onemocnění, ke krvácení do mozku a tedy k náhlé cévní mozkové příhodě, která někdy vede k různým stupňům poškození tělesných funkcí nebo až k úmrtí. Dalším postiženým orgánem bývá srdce. Hypertenze způsobuje ischemickou chorobu srdeční, konkrétně anginu pectoris nebo infarkt srdce. Postižení očních cév se nadále zhoršuje a vzniká oční neuroretinopatii a následně dochází k slepotě. Poškozeny bývají i ledviny, vzniká nefroskleróza, postupně se snižuje jejich funkce a dochází až k jejich selhání neboli urémii.