obrázek centrum preventivní medicíny

Hypertenze nebo-li vysoký krevní tlak - překyselení a stres

zpět

Z celostního pohledu medicíny nejčastější příčinou hypertenze je zúžení tenkých periferních cév a zvýšení viskozity krve. Oba tyto faktory vedou ke zvýšení odporu, který klade krevní řečiště proti průtoku krve. Aby srdce překonalo tuto zátěž, musí pracovat s vyšším tlakem.

A: Jak dochází k zúžení krevního řečiště?

Přebytek jakéhokoliv stresu, psychického, fyzického, útočí ze šedé kůry mozkové na vývojově starší limbický mozek, který má pak na starosti další systémy - sympatikus, parasympatikus viz obr.

sympatikus sympatikus tabulka

Dlouhodobý stres vede k přeladění organismu do stavu připravenosti na „boj nebo útěk". Dochází k zvýšené aktivitě sympatiku, který zmenšuje průsvit cév, zvyšuje periferní vaskulární rezistenci a tím zvyšuje systémový krevní tlak. To uvádí i klasická medicína, která však v dostatečné míře neumí tento stav diagnostikovat. My to umíme jedinečným přístrojem KARDIVAR a tím můžeme odstraňovat - léčit jednu z příčin vysokého krevního tlaku.

Další následky zvýšené aktivity sympatiku:

  • náhlá smrt
  • srdeční a cévní zbytnění
  • vyšší hematokrit
  • zvýšená aktivita krevních destiček
  • metabolický syndrom (zvýšený cholesterol, poruchy lipidového metabolizmu, zvýšená hladina cukru v krvi, nadváha, zvýšený krevní tlak)

Existuje řada důkazů, že zvýšená aktivita sympatiku je společný rizikový faktor pro vysokou kardiovaskulární chorobnost a úmrtnost u osob s arteriální hypertenzí, se srdečním a ledvinovým selháním a diabetem mellitem.

B: Kromě psychiky je druhou důležitou příčinou hypertenze zvýšená viskozita krve (lidově řečeno „zhoustne krev“).

Viskozitu krve zhoršuje především chronické překyselování organismu, tedy jedna z velmi častých příčin mnoha nemocí, včetně obávané rakoviny. Chronické překyselování je chápáno jako "ZABIJÁK ČÍSLO 1". Zvýšená viskozita krve vede k zvýšení odporu, který klade krevní řečiště proti průtoku krve. Aby srdce překonalo tuto zátěž, musí pracovat s vyšším tlakem.