obrázek centrum preventivní medicíny

Překyselení - jak se otestovat

zpět

K pravidelné kontroly míry kyselosti Vašeho těla doporučuji používat lakmusové papírky na moč.

Díky procesu odkyselování během noci je ranní moč nejkyselejší. Pokud je ráno pH nižší než 7, musí být tělu odlehčeno dodatečným podáním zásaditých látek. V okamžiku, kdy ranní hodnota pH moče poklesne pod 7, vezměte si opět plnou čajovou lžičku zásadité směsi.

V případě, že pH ranní moče je nad 7 a výše, jedná se povětšinou o blokádu vylučování kyselin. V tomto případě tělo potřebuje naléhavou pomoc. Několik dnů je nutno užívat každé ráno lžičku zásadité směsi. Do týdne blokáda zmizí. I přes dostatečné doplnění zásaditých látek do těla však může hodnota pH náhle klesnout až na 5 jednotek. Příčinou bývá časté rozpouštění další a další „zásobárny odpadu“, což vede k náhlému přísunu kyselin. Nenechte se tím zmást a dále doplňujte zásady.

Doporučuji měřit pH hodnotu moče několikrát denně, neboť v průběhu dne se projevují zřetelné odchylky. Okolo 17 hodiny bývá naopak nejvyšší přísun zásaditých látek, tzn. pH je nejvyšší. Pokud tomu tak není, je nejvyšší čas, abyste tělu pomohli, jde o dlouhodobý stav překyselení.