Homocystein obecně
Přidal/a blanka dne 10.02.2014

Homocystein

zpět

Homocystein je aminokyselina, která vzniká při metabolismu bílkovin z aminokyseliny methionin. Za standardních podmínek je homocystein odbouráván na potřebnou aminokyselinu cystein pod vlivem vitaminů B (zvláště B6, B12, kyseliny listové). Nedostatek těchto vitamínů B lze sledovat např. ve stravě vegetariánů, která je obecně chudá na kyselinu listovou a pyridoxin (B6), nebo u osob s poruchou funkce žaludku (B12). Avšak dnes lze tento jev - nedostatek vitamínů označit jako populační, neboť za posledních padesát let výrazně klesl obsah vitaminů v jejich základním přirozeném zdroji - zelenina, ovoce a to o osmdesát procent.

Podstata objevu homocysteinu je, že spolehlivý přívod tří vitamínů do buněk zabrání poškozování enzymů, dále nadměrnému vzniku volných radikálů s poškozováním mitochondrií a vazivových vláken, nedovolí zvyšování cholesterolu a zastaví tak rozvoj dalšího poškození organismu, která vyúsťují v pestrý seznam nemocí s tímto společným původem.

Patří sem: